Ακμή: Ένας Ανεπιθύμητος Επισκέπτης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΜΗ;

Δερματοπάθεια, συνήθως της εφηβικής ηλικίας αλλά και μερικές φορές και των ενηλίκων.

Στα κορίτσια παρατηρείται μεταξύ του 10ου και 17ου έτους και στα αγόρια μεταξύ του 14ου και 19ου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ακμής, παρατηρούνται μαύρα στίγματα [φαγέσωρες] και σπυράκια με πύον [φλυκταινίδια] που εντοπίζονται στο πρόσωπο και αρκετές φορές και στην πλάτη.

ΠΟΤΕ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ;

Οι υποτροπές τη νόσου παρατηρούνται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, σε αντίθεση με την εμφανή καλοκαιρινή ύφεση, αλλά και σε περιόδους άγχους π.χ. Εξεταστική περίοδος.

Αντίθετα με ό,τι πιστευόταν παλαιότερα, η διατροφή δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις εξάρσεις της ακμής, ενώ σημαντική επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσουν ακατάλληλα καλλυντικά.

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Η νόσος δεν έχει καμιά επίπτωση στη γενική υγεία, αλλά ,και αυτό είναι πολύ σημαντικό, προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα που ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του εφήβου μπορεί να κυμαίνονται από ελεγχόμενα έως και πολύ σοβαρά όπως: επιπτώσεις στις σχέσεις με τους φίλους, απομόνωση, αποφυγή διαφόρων δραστηριοτήτων, εσωστρέφεια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Το πρώτο που πρέπει να καταλάβει ο ασθενής είναι ότι η ακμή είναι η νόσος "της υπομονής και της επιμονής".

Με τις συμβουλές και την παρακολούθηση ενός έμπειρου γιατρού, θα πρέπει να μάθει να περιποιείται καθημερινά το πρόσωπό του.

Η απομάκρυνση του σμήγματος με επιλεγμένα προϊόντα καθαρισμού και η τοπική χρήση κρεμών και λοσιόν με αντιβιοτικά ή παράγωγα της βιταμίνης Α, δηλαδή απλά μια τοπική αγωγή, σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν σημαντικά.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις, ο δερματολόγος θα συστήσει και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα π.χ. Τετρακυλίνες ή παράγωγα της βιταμίνης Α, με ικανοποιητικά αποτελέσματα ακόμα και στις πιο βαριές ακμές.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Σε επόμενο στάδιο και όταν η ακμή βελτιωθεί σημαντικά, θα χρειαστεί φροντίδα από το γιατρό, που περιλαμβάνει αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων, peelings, δερμοαπόξεση ή laser,σε μια προσπάθεια διατήρησης του καλού θεραπευτικού αποτελέσματος και την εξάλειψη των ουλών της ακμής.

Η υπομονή, η στενή συνεργασία ασθενούς και δερματολόγου και η επιμονή εξασφαλίζουν το καλό αποτέλεσμα και τη σωστή αντιμετώπιση αυτής της ψυχοφθόρου δερματοπάθειας.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 14:00 - 20:00

ΤΡΙΤΗ: 09:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ: 09:00 - 15:00

ΠΕΜΠΤΗ: 12:00 - 20:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 - 15:00

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρήγα Φερραίου 91

26221- Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2610 224 884

ΚΙΝΗΤΟ: 6974 71 75 72

EMAIL: mparmpani@gmail.com

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.